YUMURTA TAVUĞU CİNSLERİ
LOHMAN BROWN:1.ARAŞTIRMA
Salma tavukçulukta en çok tercih edilen yumurta tavuğudur. Lohman Brown Alman kökenli bir tavuk ırkıdır.
Ortalama ağırlıkları 4 aylıkken 1,4 – 1,5 kg iken 3.yılın sonunda 2,7 kg kadar çıkmaktadır
Yumurta renkleri, tavuğun kendi rengi gibi açık kahve ve düz kahve olarak çıkmaktadır.
Köy yumurtası diye bilinen görünüme sahiptir
Lohman Brown, adından da anlaşıldığı gibi Alman ırklı bir tavuktur, tarihi çok eskilere dayanır ve günümüzde kadar ticari yumurta tavuğu olarak bilinir.
Ülkemizdeki tüm iklim koşullarına uyum sağlayabilen Lohman Brown tavuklarımız, salma tavukçulukta 3 yıl verim vermektedir.
Yılda 1 tavuk 280-320 arası yumurta verir. 16-18 haftası arası ilk kılavuz dediğimiz yumurtasını bırakır ve 15 gün içinde periyodik bir artış gözlemlenerek ideal boyutuna ulaşır.
Yumurtlama döneminde ortalama ağırlık 58-65 gram olan yumurtalar L ve çift sarılı dediğimiz yumurta olarak satışa sunulabilmektedir.
Salma tavukçulukta, tavukların hür ve refah bir şekilde yaylım yapması ve beslenmesi bu sektöre ilgiyi arttırmıştır.
Bu nedenle salma tavukçuların favorisi olan Lohman Brown türü çok fazla tutulmaktadır.
Salma tavukçulukta yumurta fiyatları normal kümes fiyatlarına göre biraz daha pahalı olup, kar oranı yüksektir.
Günümüz kafes tavukçuluğu yayGın olmakla birlikte Avrupa Birliği yasalarına göre, bu sistemin kalkacağı ve doğal-salma-gezen tavuk yumurtalarının satışa çıkacağı bilinmektedir. Bu yüzden salma tavukçukta artış ve kar oranının cazipliği ve insanların doğa ile iç içe olması etkilemiştir.
2.ARAŞTIRMA Lohman Brown Cinsi Tavuk Yetiştiriciliği:
Tavuk yetiştirmek isteyenlerin ilk aklına gelen cins Lohman Brown cinsi tavuklardır.
Alman ırkı olan bu cins tavuklar çok verimlidir hem çiftlikler de hem de salma tavuk yetiştirmek isteyenler için en uygun cinslerin başında gelir
Bu tavuklar yaz kış demeden çok verimli yumurtalar vermektedir. Hastalıklara karşı da çok dirençli olan bu kanatlı hayvanlar bu işe yeni girmek isteyenlerin de gözdesi haline gelmiştir.
Tavuk yetiştiriciliği çok zahmetli bir iştir. Bu işi yapmadan önce çok iyi düşünmek gerekir. Hem mekan hem de sermaye olarak iyi biz analiz yapmak icap eder.
Çiftlik kurmak salma tavukçuluk yapmaktan çok daha masraflıdır. Çiftçilik yapmak isteyenlerin hedefleri genelde büyük pazarlara ulaşmaktır.
Tavuk yetiştiriciliği yapmak için öncellikle uygun bir arazinin olması gerekmektedir.
Bundan sonraki süreçte arazi üzerinde standartlara uygun bir tavuk çiftçiliği inşa etmeniz gerekir her şey çok iyi detaylandırılmalı ve analiz edilmelidir.
Çiftliğin içine koymayı düşündüğünüz civcivlerin seçimini de
yapmak çok önemidir. Tabi her şeyden önce tavukları hangi amaçla yetiştirmek istediğinize karar vermeniz gerekir.
Tavukların ya etinden yararlanmak amacıyla yetiştireceksiniz ya da yumurta almak için ikisi bir arada yürümemektedir.
Lohman Brown cinsi tavuklar genelde yumurta yetiştiriciliği için tercih edilmektedir. Bu cins tavuklar çok sağlıklıdır ve kolay kolay hastalanmazlar.
Çok az yem yemesine rağmen çok verimli yumurtalar sunmaktadır başka bir avantajı ise bu cins tavuklar yumurta dönemi sonrasında etlerinden faydalanabiliyor.
Her cins tavukta bu özellikler olmaz kimisi kısa sürede hastalanabilir kimisi verimsiz yumurta verir kimsinde ise yumurta dönemi sonrasında etinden yararlanma imkanı olmaz. Lohman Brown cinsi tavuklar dünyada üzerinde en çok tercih edilen türler arasında yer almaktır. Tavuklar çok idealdir ancak sizde şartları yine standartlarda tutmalısınız.
İyi bir çiftlik yeri çok önemlidir.
Tavuklar güzel şartlarda bakıldığında çok iyi yumurtalar vermektedir. Yemlerini, su kaplarını ve ışıklandırmalarını çok iyi ayarlamak gerekiyor.
Çiftlik içinin çok iyi bir havalandırmaya sahip olması da önemlidir.
Tavukların hasta olmaması için yerden yüksek bir mekan hazırlanmalı, içerisinin ısısı kontrol altında tutulmalıdır.
Bunun yanında salma tavukçuluk daha kolaydır tabi salma tavukçulukta da kümesin iyi hazırlanmış olması gerekir. Aynı şekilde yerden yüksek, çok sıcak ya da çok soğuk olmayan bir ortam olmalıdır.
Kümes çevresi iyi çevrilmeli tavukların yem bulabilecekleri bir ortam yapılmalıdır. Her iki yöntemde tavukların sağlık kontrolleri veterinerler tarafından düzenli olarak yapılmalıdır.
Bu cins tavuklarda günlük yem miktarları çok iyi ayarlanmalı hem tavukların sağlıklı beslenmesi hem de maliyet açısından bu durum çok önemlidir.
Bu işe yeni başlayan kişiler çok iyi araştırma yapmalıdır sadece tavuk cinsinin belirlenmesi yetmez tavukların yetiştirileceği yer, pazarlama, yem olanakları,
sağlık kontrolleri, ihtiyaçlar için ne kadar para harcanması gerektiği gibi konular hakkında bilgi sahibi olmak gerekir.
Çiftlik kurmak Salma tavukçuluk yöntemine göre çok daha risklidir çünkü bu yerlerde çok büyük yatırımlar vardır ve çok miktarda tavuk aynı anda yetiştirilmek istenmektedir.
Bu yüzden disiplinli ve kararlı olmak çok önemlidir. Herhangi bir olumsuz durumda ne yapılması gerektiği iyi bilinmelidir.
Şayet hastalık gibi olumsuz durumlarla karşı karşıya gelindiğinde erken müdahale edilmezse tavukların toptan telef olma olasılığı çok yüksektir.
Böyle bir durumda da tüm çabalarınız ve zamanınız boşa gitmiş olur.
Bu işi yıllardır yapan deneyimli kişiler zaten hangi tavuk cinsinin daha iyi olduğu hangi ortamda hangi cins tavuk yetiştirilmesi gerektiğini çok iyi bilirler.
Acemi ve sil baştan başlamak zorunda kalan kişiler için en ideal tavuk cinsi Lohman Brown cins tavuklardır. Civciv olarak alınıp yetiştirilmeye başlanan bu cins tavukların bakımı özen istemektedir.
Bu tavuklara günlük ortalama 100-120 gram civarı yem vermek gerekir. Bu yem miktarı diğerlerine göre daha azdır bunu da göz önünde bulundurun.
Civciv ve piliç dönemi sonrasında 16-18 haftalık aralığına giren tavuklar yumurta vermeye başlarlar. Tabi bu haftadan sonra yumurtlarında kalitesi ve sayısı da zamanla artar.
Organik olarak üretim yapma olanağı sunan bu cins tavuklar size yıl içerisinde ortalama 250-300 arasında yumurta sağlarlar. Bu yumurtalar son derece verimli, iri ve lezzetli olurlar. Lohman Brown cinsi tavuklar açık kahverengindedir ve direk dikkatinizi çeker. Çok fazla bir ağırlığı yoktur ortama yetişkin bir tavuk 1.5 kg ağırlında olur 80. Haftadan sonra ise 2 kg civarı bir kiloya ulaşırlar.
Dünyanın en gelişmiş ülkelerinde ve Avrupa’da bu cins tavuklara verilen önem çok fazladır. Oralarda bu işin ticaretini yapan kimseler bu tavukların kıymetini çok önceden anlamış ve sektöre buradan girmişlerdir.
Lohman Brown cins tavuklar en verimli zamanlarında ortalama 64 gram yumurta vermektedir. Tabi bu yumurtalarda standartların üzerinde sayılmakta ve piyasa çift sarılı yumurtlarlar birlikte L sınıf olarak sunulmaktadır.
Salma tavukçuluk içinde en ideal cins olarak bilinir ve hem satış amaçlı hem de yumurta yetiştirmek amaçlı bu tavukların yetiştiriciliği yapılır.
Kanatlı hayvan yetiştiriciliği sektörü ülkemizde çok büyümüştür.
Özellikle 1990 yılından sonra ülkemiz bu konuda söz sahibi haline gelmiştir. Hızlı tesisleşme ve kaliteli tavukçuluk anlayışı kısa süre içinde etkisini göstermiştir.
Tavuk ve tavuk ürünleri sektörü çok cazip gelmekte ve yüksek kazançlar sağlamaktadır. Tabi yüksek kazançların olabilmesi disiplinli ve emek isteyen bir süreçten geçiyor.
Tavuk yetiştiriciliği ve bakımı dışarıdan görüldüğü gibi kolay değildir. Her önüne gelen ben tavuk yetiştirmek istiyorum diyemez.
En fazla organik yumurta almak ya da tavuk eti yemek isteyenler kendilerine uygun bir alan bulduğu takdirde üç beş tane tavuk yetiştirebilir.
Lohman Brown cinsi tavuk yetiştirmek isteyenlerin dikkat etmesi gereken bir diğer hususta günlük bakımlardır. Bu hayvanların günlük bakımları özenle yapılmalı ve sağlık kontrollerinin ihmal edilmemesi gerekir.
Sert hava şartlarına karşı dirençli olsalar da daha iyi verim alabilmek için sağlık kontrollerinin periyodik olarak veterinerler tarafından yapılması gerekir. Kümeslerinin ya da oluşturulan çiftliklerin ideal sıcaklık
derecesi 20-25 aralığında olmalıdır.
Kümes bakımları zamanında yapılmalı ve kümes içerisinde ya da çevresinde oluşan pislikler mutlaka temizlenmeli ideal hijyen ortamı sağlanmalıdır.
Bu tarz tavukları satın alırken yani civciv olarak ya da yumurta vermeye başlamadan önce satın almak istediğinizde mutlaka güvenilir ve kendini ispatlamış yerleri tercih edin.
Merdiven altı üretim yapan ve sağlıksız koşullarda yetiştirilen tavuklar kısa sürede hastalanır ve elinizde kalır.
Özellikle büyük yatırımlar yaptıysanız ve çok sayıda tavuk almanız gerekiyorsa tavukları alacağınız yere veteriner eşliğinde gitmenizde fayda vardır.
Veterinerler tavukların sağlık kontrolünü yapar ve aşılarının zamanında vurulup vurulmadığını tespit ederler.
Tavuk yetiştiriciliği son derece ciddi bir iştir bu işe heves olarak girmek istiyorsanız ve sonradan bırakabilirim düşünceniz varsa en baştan hiç girmemeniz daha iyidir.
Aksi takdirde büyük zararlarla karşılaşabilir elinizde bulundurduğunuz tavukların telef olmasına neden olabilirsiniz.
Unutulmamalıdır ki her iş ilk olarak kararlılık ve inanç ister.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder