11 Eylül 2017 Pazartesi



15 bin genç çiftçiye 30 bin lira köye dönüş hibesi

2016 yılında verilen hibe ve teşvikler bir yana hükumet 2017 yılında Köye dönüş projesi 2017 yılında köye kesin dönüş yapacak çiftçi ve üreticilere hibe desteği vermeyi amaçlıyor. 

Köye dönüş projesi ile kapsamında 15.000 gencimize 30’ar bin lira hibe verilirken, bu destekten sadece ve sadece köye dönüş yapan üreticiler, çiftçiler ve gençlerimiz faydalanacak. 

Yaş sınırı olması bekleniyor 2017 yılında uygulamaya başlanacak Milli Tarım Projesi kapsamında verilecek olan köye dönüş kredisinin gençler için verileceği ve 24 ile 30 yaş arasında bir uygulama sınırı belirleneceği değerlendiriliyor.

 2016 yılında uygulanan Genç Çiftçilere Hibe Desteği projesinde de 27 yaş sınırı belirlenmişti. 2017 yılında da binlerce genç çiftçimize projeleri karşılığında 30 bin lira köye dönüş hibesi verilecek. 

Tarım ve Hayvancılık Alanında Ödenecek 2017 yılında İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerde yaşayan, işsiz olan, geçimini sağlamak için mücadele veren birçok gencimizin köye dönüş yaparak geçimini sağlayacak bir mesleğe sahip olması, milli ekonomiye katkıda bulunması, üretim sektörüne fayda sağlaması ve Tarım ve Hayvancılığa yatırımı ile yerli üretimin desteklenmesi amaçlanıyor. 

Ülkemiz tarımsal ve hayvansal ürünleri dış ülkelerden ihraç etmek yerine, süt ve bakliyatların ülkemizde üretilmesi ile dışa bağımlı olmayan bir ülke haline gelmesi hedeeniyor. Köye dönüş projesi kapsamında gençler iş planı hazırlayacaklar 2016 yılında ki projede Tarım Bakanımız Sayın Faruk ÇELİK, hiçbir çiftçimizden danışmanlık ve proje parası alınmayacağı belirtti ve gencciftçi adında kurulan bir internet sitesinden çiftçilerimiz projelerini seçerek başvuruda bulundular. 

Bu sayede, hiçbir üretici ve köye dönecek gencimiz, 3 kişiler ve firmalara para ödemek zorunda kalmadı. 2017 yılında ödenecek hibe desteğininde yine bu şartlar altında verileceği, danışmanlara tarım ve hayvancılık projesi hazırlatmak zorunda kalınmayacağı tahmin ediliyor. 

2016 yılında yapılan proje ile ilgili Tarım Bakanımız Sayın ÇELİK; Genç Çiftçi Destekleme Projesi kapsamında düzenlenen bu programla 308 çiftçiye 3 bin 308 hayvan dağıtılacağını belirten Çelik, projenin ülke genelinde 450 milyon liralık bütçe ile gerçekleştirileceğini bildirdi.

15.000 Gence 30’ar bin lira köye dönüş hibesi Her ilimize belirli kontenjanlar dahilinde Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerince belirlenecek ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak kotalar belirlenecek ve bu kapsamda ödeme yapılacak. 

Örneğin Ardahan ilimizde arıcılık yaygın değilse, bu ile arıcılık, Manisa’da koyun yetiştiriciliği az ise, bu ile küçükbaş hayvancılık, Van ilimizde büyükbaş hayvancılık az ise düve ve manda yetiştiriciliği gibi bir taksim yapılacağı değerlendiriliyor. 

Köye dönüş projesi 2017 henüz tasarım aşamasında 2017 yılının Milli Tarım Projesi için birçok uygulamaya sahne olacağı belirtilirken, koyun, inek ve tavuk yetiştiriciliği içinde destekleme miktarlarının arttırılacağı değerlendiriliyor. Yine 500 baş büyükbaş damızlık düve yetiştirenlere %50 hibe verilmesi gibi birçok gencimiz 30 bin lira tarım teşviki ile kendi işini kuracak ve köylere kesin dönüş yapacak. 

Köye dönüş projesi 2017 faydalanacak gençlerimizin, köylerde ikamet etmesi gerekeceği, bu kapsamda adres ve nüfus kayıtlarını projeyi yapacakları köye aldırmaları gerekeceği söyleniyor. Yine ÇKS sistemine kaydı bulunmayan gençler, ÇKS kaydı yaptıracaklar.




ÇKS Kaydı nasıl yapılır?

 Destekleme almak için ÇKS Belgesi şarttır. Çiftçiler için bu belge nüfus cüzdanı kadar önemlidir. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerince çiftçi kayıt sistemine nasıl kayıt yapılacağını, başvuru yollarını incelerken, ÇKS kaydı nasıl yapılır? sorusunu siz değerli çiftçilerimiz için yanıtlayacağız.



 Çiftçi kayıt sistemine ilk kayıt nasıl yapılır? 

Çiftçi kayıt sistemine ilk kayıt 3 farklı şekilde yapılmaktadır. Bunlar arazi sahiplerinin başvurusu, arazi kiralayanların başvurusu ve arazisi birinci dereceden yakınlarına ait olanların başvurusu şeklindedir. Şimdi bunları inceleyelim.


Çiftçi kayıt sistemine ilk kez müracaat ediyorsanız öncelikle kimlik bilgilerinizi beyan edeceğiniz aşağıdaki evrakları doldurmalısınız.
Tapularınız fotokopisini çektirip tapu sicil müdürlüğünden aslına uygundur kaşesi bastırmalısınız.
Tapu sicil müdürlüğünden sonra boş C formuna ektiğiniz arazilerin tapu bilgilerini ve o sene yetiştirdiğiniz ürünleri yazmalısınız.
Daha sonra doldurduğunuz bu C formunu ekilişini yaptığınız arazilerin bulunduğu köyün yada mahallenin muhtarına ve azasına imzalatmalısınız.
Eğer farklı ilçelerde arazileriniz varsa; başvurunuzu ikamet ettiğiniz yerde araziniz varsa oranın Tarım ilçe müdürlüğüne, yoksa arazinin bulunduğu Tarım ilçe müdürlüğüne, arazi merkez ilçede ise Tarım il müdürlüğüne yapmalısınız.




Akrabalarının tarlasını ekenler için ÇKS başvurusu

 Ektiğiniz arazilerin sahibi eşiniz veya anne, baba ve çocuklarınız ise onlardan bu arazilerin kullanım hakkını Muvafakatname-2 belgesi doldurtarak almalısınız.
Tapularınız fotokopisini çektirip tapu sicil müdürlüğünden aslına uygundur kaşesi bastırmalısınız.
Tapu sicil müdürlüğünden sonra boş C formuna ektiğiniz arazilerin tapu bilgilerini ve o sene yetiştirdiğiniz ürünleri yazmalısınız. Daha sonra doldurduğunuz bu C formunu ekilişini yaptığınız arazilerin bulunduğu köyün yada mahallenin muhtarına ve azasına imzalatmalısınız. Eğer farklı ilçelerde arazileriniz varsa; başvurunuzu ikamet ettiğiniz yerde araziniz varsa oranın Tarım ilçe müdürlüğüne, yoksa arazinin bulunduğu Tarım ilçe müdürlüğüne, arazi merkez ilçede ise Tarım il müdürlüğüne yapmalısınız.



 ÇKS Güncelleme İşlemi


 Her yıl başvuruyor iseniz, bağlı bulunduğunuz Tarım İl yada İlçe Müdürlüğüne yıl boyu direk olarak başvuruda bulunabilirsiniz. Bu işlem güncelleme işlemidir.

Uzun zamandır ÇKS başvurusu yapmayanlar nasıl başvurmalı?
 Eğer bir yıl içerisinde, çiftçi kayıt sistemine kayıt yaptırmamış iseniz ertesi yıl ilk defa başvuruyor gibi başvuru yapmanız gerekmektedir. İlk defa başvuracakların yapmaları gerekenler, Çks Çiftçi kayıt sistemine nasıl kayıt olunur isimli yazımızın üst bölümünde anlatılmaktadır.




Çiftçi kayıt sistemine başvurmak için gerekli evraklar

Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerine başvurmadan önce aşağıdaki ÇKS başvuru evraklarının üzerine tıklayarak indirebilir ve başvuru formlarını doldurabilirsiniz. Çks kayıt sorgulama işlemini E-devlet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Çks kayıt formu, dilekçesi, dilekçe örneğine ulaşabilirsiniz.

Kayıt için gerekli olan evraklar aşağıdadır;

Çiftçi Kayıt Formu,
Boş C Formu,
Kira kontratı,
Muvafakat-1,
Muvafakat 2,
B Formu
 





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder