SALMA (ÖZGÜR) TAVUK ÇIFTLIĞI KURULUM MALIYETİ
Salma (Özgür) Tavuk Çiftliği kurmak isteyen arkadaşlara elimizden geldiğince yardım edebileceğimizi... Amacımızın yumurta pazarlamaktan çok İnsanların doğal beslenmesini sağlamak ve Bir nebze olsun Dünyanın doğal dengesinin koruyabilmek olduğunu önceki yazılarımızda da beyan etmiştik. Tavuk Çiftliği kurmak isteyen bir çok kişi ile görüştük. Genelde sorulan ilk soru Kurulacak bir tavuk çiftliğinin ne kadara mal olacağıydı. Küçük bir ekonomik fizibilite çalışması yaptık. Herkesin bir fikri olması için aşağıda yaptığımız fizibilite çalışmasını anlaşılır bir şekilde özetlemeye çalışacağım
Tavuk çiftliği kurabilmenin ilk şartı tavuk sahibi olmaktır. Bu tarih itibariyle bir tavuğun yaklaşık maliyeti 15-20 TL arası... (Bu fiyat yumurtlamaya yeni başlamış genç tavukların(4 aylık) fiyatıdır. ) Bu işe girmek isteyen kişiler daha uygun fiyata tavuk bulabilirler fakat önemli olan tavuk bulmak değil en yüksek verimi alabileceğiniz sağlıklı tavuk alabilmektir.
Aldığınız tavuk türüne göre değişmekle birlikte bir tavuğun ortalama yumurta verimi yılda 200 - 250 yumurtadır. Tavukları aldığınız anda tavuklar yumurtlamaya hemen başlamaz. Tavukların yumurtlamaya başlamaları 5 ile 7 ay arasında değişir. Aldığınız tavuklar ne kadar çabuk yumurtlama evresine girerse o kadar az gideriniz olacaktır. Ve daha çabuk para kazanmaya başlayacaksınız.
Tavuklar yılda 1 ile 3 kez arasında kuluçkaya yatarlar. Kuluçkaya yatan tavuklar 60-80 gün kadar yumurtlamayı keserler. Fakat bazı tavuk türleri curk olmaz ve tavuk yumurtlamayı kesmez ve tam verim sağlarsınız. Gurk olmayan tavuklardan civciv üretmek için kuluçka makinelerini yada kuluçkaya yatacak başka kanatlı hayvanları kullanabilirsiniz.
Bazı yatırımcılar civciv alarak daha tavuk alım maliyetini düşürebileceklerini zannetmektedirler. Bu kesinlikle yanlış bir görüştür. Civciv'in yumurta verebilecek bir tavuk haline gelmesi minimum 5 ayınızı alacaktır. Bu 5 aylık bir gider ve sıfır gelir demektir. Civciv bakmak çok meşagatli bir iştir. bu hayvanlara harcayacağınız yem miktarını civciv sayısına böldüğünüzde, tavuk aldığınızda ödeyeceğiniz maliyet ile civciv yetiştirerek ödediğiniz maliyet yaklaşık olarak başabaş gelecektir. Küçük bir ayrıntı belirtmekte fayda var Aldığınız civcivlerin tavuk yerine Horoz çıkma ihtimalini göz ardı etmemelisiniz.
Tavuklarınız, yumurtlama evresine girene kadar tavuklarınıza yumurtlamaya yardımcı yemler vermeniz gerekmektedir. Salma tavuk yapacağınızdan tavuklarınız topraktan kendi yiyeceklerini sağlayacaklardır. Fakat genede tavuklarınıza hormonsuz, ilaçsız doğal buğday,mısır vb. yem vermeniz gerekmektedir. Bu yem maliyeti tavuklarınızın büyümesi ile ters orantılı olarak azalma gösterecektir.
Kümes, çitler, suluklar, folluklar, altlıklar, soğutucular, ısıtıcılar ve diğer sabit tesis ve araç gereçlere ait yatırımlar için gerekli sermaye ile ilk gelirler elde edilene dek elde bulundurulması gereken nakit ve stoklardan oluşan "işletme sermayesi" ihtiyacının toplamından, toplam yatırım tutarı elde edilecektir.
Tavuk alımı sadece başlangıçta yapılacağından, sonraki yıllarda kendi civcivinizi kendiniz üreteceğinizden tavuk alım gideri sadece ilk yıl gideridir.
Doğal, Salma köy tavuğu çiftliği kuracağımızdan, ışıklandırma, ısıtma, havalandırma, v.b. gibi sabit tesis giderleri ile personel, veteriner, vb işletme giderleri, çok düşük hatta sıfıra yakın olacaktır. Ayrıca kurduğunuz kümes, folluk, suluk, yemlik vb. giderlerde sadece ilk yıl giderleridir. İlk yılınızı atlattığınızda kar oranınız da azımsanmayacak bir yükseliş olacağını göreceksiniz
İlk yılda tavuk sayınız az olacağından, bakım için ekstra bir maliyetiniz olmayacaktır. Kendiniz belirli bir sayıda tavuğa bakabilirsiniz. İleri ki yıllarda civciv üretimi ile tavuk sayınız artacağından işçilik ve personel gideriniz olacaktır. Yem ihtiyacınızda artan tavuklara doğru orantılı olarak artış gösterecektir. Çiftliğinizin bir kısmına yem bitkileri ekmeniz yem maliyetinizi de büyük oranda aşağıya çekecektir.
Yukarıda belirtmeye çalıştığım bilgiler ışığında küçük bir hesaplama yapacağım. Giderleri MAKSİMUM Gelirleri ASGARİ tutarak hesap yapacağım ki kendimizi kışa hazırlayalım. Yaz çıkarsa bahtımıza
Hesap 500 Tavuk üzerinden yapılmıştır.
Giderler:
Tavuk alımı : 18 tl/adet x 500 = 9000.- TL
500 tavuk için yıllık yem(ortalama) : 7500.- TL
Çiftlik Tesis kurulumu(Kira,Kümes, Folluk v.b.) : 7500.- TL
Beklenmedik Giderleri(Elek., Su, v.b.) : 6000.- TL
Civcivlerin büyümesi için gerekli olan yem(ort.) : 10000.-TL
Kuluçka Makinesi : 5000.-TL
-----------------------------------------------------------------------------------
1. Yıl Giderleri TOPLAM : 45000.- TL
Gelirler:
500 tavuk X 250 yumurta :125000 yumurta/yıl
Kuluçka için ayrılacak yumurta :5000 yumurta/yıl
Kuluçkadan çıkacak sağlıklı civciv(ortalama) :4000 civciv
Civcivlerin yarı yarıya Tavuk çıkma ihtimali :2000 tavuk
125000-5000 = 120000 adet satılacak yumurtayı minimum 0.50 kuruştan satacağımızı varsayarsak elde edeceğimiz gelir hesaplanırsa;
120000 X 0,50 = 60000.-TL
Horoz çıkan civcivlerin satışından elde edilecek gelir; Normal şartlarda köy tavuğu veya horozunun kilosu tavukçularda 20 - 25 TL arasında değişmektedir. Fakat biz minimum üzerinden hesaplama yaptığımdan horoz adet satışını 10.-TL olarak ele alacağım
2000 horoz X 10.-TL = 20000.- TL
-------------------------------------------------------------------------------------
1. Yıl Gelirleri TOPLAM : 60000.-TL + 20000.- TL = 80000.-TL
2000 tavuk
Birinci yıl sonunda;
80000.-TL - 45000.-TL = 35000.- TL Brüt Kar
2000 adet tavuk
****Brüt kar rakamları, vergi, amortisman vb, gibi kesintilerin henüz yapılmamış olduğu rakamdır. Net kar ise, yapılacak bu kesintilerden sonra kalacak olan net rakamdır.
SONUÇ :
Yukarıda da belirtmeye çalıştığım gibi yıllar geçtikçe tavuk sayınızda olacak artış ile birlikte yumurta üretiminiz ve tavuk/horoz üretiminizde ciddi şekilde artışlar olacaktır. Bu artış ile birlikte yem gideriniz de artacak fakat sabit giderleriniz değişmeyeceğinden her yıl artan bir kar oranınız olacaktır. Bu yazıyı baz olarak kendiniz farklı tavuk sayıları ile 5-10 yıllık gelir-gider tablosu hazırlamanız mümkün olacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder