11 Eylül 2017 Pazartesi

Tavuk Çiftliği Kredisi ve Devletin Teşvikleri


Devlet destekli olarak verilmekte olan tavukçuluk kredilerinden yararlanarak, sizde salma tavukçuluk yapabilir, çiftlik kurabilir, ördek, kaz, hindi yetiştiriciliği, yumurta tavukçuluğu yapabilirsiniz. Bu yazımızda, parası olmayan ancak hayvancılık yapmak isteyenlere verilen teşviklerden bahsederken, çiftlik kurmak isteyenlere rehberlik mahiyetinde bilgiler vereceğiz. 2017 yılı içerisinde hükumet tarafından esnafa, emekliye, işçiye, çalışana verilen desteklerle birlikte tarımsal alanda yatırım yapanlara da teşvik verilmeye devam ediyor. Bu teşviklerden yararlanmak isteyenler 2017 yılında kanatlı kümes hayvanı yetiştiriciliği alanına başvuru yapabiliyor. 

18-65 yaş arasında her Türk vatandaşı kümes havyanı yetiştiriciliği hibe teşviklerinden faydalanabilmektedir. Bunun için gerekli şartları ise şöyledir; 

(ÇKS) Çiftçi kayıt sistemine kayıtlı bulunmak. Kaydınız yok ise, nasıl kayıt olmanız gerektiğini ÇKS KAYIT yazımızdan öğrenebilirsiniz. 

Hayvancılık kayıt sistemine kayıtlı olmak. 3 yıl süre ile hayvancılık ile uğraştığını belgelemek veya Tarım ile ilgili bir Yüksekokul mezunu olmak (veterinerlik, doktora vb.) 

Diğer özel şartları taşımak gerekmektedir. Tavuk çiftliği kurmak isteyen çiftçiler %80 oranlarına hibelerden faydalanabilmektedirler.


Organik tavuk çiftliği kurulumu nasıl yapılır?



Tavuk çiftliği kurmak isteyenlere hizmet veren birçok rma tarafından anahtar teslim tavuk çiftlikleri kurulmaktadır. Projenin rmaya teslim edilmesini müteakiben bazı rmalar tarafından, tavuk çiftliği kredisi ve hibe teşviklerinin alınması içinde gerekli başvurular ve projenin bu kapsamda hazırlanmasına yönelik işlemler yapılmaktadır. Mevzuat gereğince Devlet tavukçuluk kredisi çekmek isteyen vatandaşlara 2 farklı kredi verilmektedir. Bu kredilerden birincisi damızlık kanatlı üretimi yapacak kişilere verilen yatırım kredileri, ikincisi ise yine damızlık kanatlı hayvancılık işletme kredisidir. 


Damızlık etlik piliç ve yumurta tavuğu yetiştiriciliği 

Damızlık yumurta tavuğu yetiştiriciliğinde 1.000 adet,


Damızlık hindi yetiştiriciliğinde 5.000 adet,


Damızlık kaz, ördek veya bıldırcın yetiştiriciliğinde 1.000 adet,


Damızlık etlik piliç ve damızlık yumurta tavuğu yetiştiriciliğinde 10.000 adet,


Damızlık devekuşu yetiştiriciliğinde 100 adet asgari hayvan bulunması gerekmektedir.


Yurtiçi veya yurtdışı damızlık kanatlı üretim işletmeleri ve kuluçkahanelerden yetiştirilmek

 üzere alınacak kuluçkalık damızlık yumurta, damızlık civciv ve damızlık yarka alımı ve bu

 hayvanların yem ve diğer işletme giderlerini kapsar. Devlet destekli tavukçuluk kredisi

 alınmak istenecek olan hayvanların fatura ve/veya sağlık sertikalarında damızlık (büyük

 ebeveyn (grand parent stock), ebeveyn (parent stock)) oldukları belirtilmesi gerekmektedir




Tavuk adet şartları; 

Tavuk, yumurta ve piliç yetiştiriciliği yapacak işletmeler için her dönem asgari;


Etlik piliç yetiştiriciliğinde 10.000 adet,


Yumurta tavuğu yetiştiriciliğinde 5.000 adet,


Hindi, kaz, ördek, bıldırcın yetiştiriciliğinde 2.500 adet,


Deve kuşu yetiştiriciliğinde 50 adet ve üzeri kapasitelerde üretim yapılması veya yapılacak olması gerekir. 



Kosgeb tarafından, tavukçuluk yapmak için proje hazırlamaya uğraşmayın. Kosgeb tarafından canlı hayvan alımı için kredi verilmemektedir

Bu sebeple, konu hakkında bilgi sahibi olmayan web sitelerinde yayınlanmakta olan, Kosgeb, hayvancılık kredileri, Kosgeb hayvan alımı için kredi, hayvan almak için kosgeb kredisi, gibi haberlere itibar etmemenizi tavsiye ederiz. KOSGEB tarafından sadece iş kurmak isteyenlere destek verilmekte olup, bu yardım da sadece destekten ibarettir.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı her yıl 30 bin lira kümes hayvanı yetiştiriciliğine hibe veriyor.
 Proje kapsamında başvuru şartlarını taşıyan, kırsal kesimde yaşan gençler, projelerini onaylatarak hibe alabiliyorlar. Devlet verdiği desteği 3 yıl boyunca takip ediyor ve 3 yıl sonra yapılan yatırımın tümü çiftçinin oluyor. SÖYLEMEZSEM OLMAZ; Bu iş için illaki 500 bin lira değerinde büyük bir çiftliğe ihtiyacınız yok!
Prefabrik tavuk çiftliği de başlangıçla işinizi görebilir.



Bankalar Olmadan Olur mu? 


Ziraat Bankası ve diğer tüm bankalardan bu sektör için para çekebilirsiniz.
Ziraat Bankası’ da çekmek istediğiniz krediden faiz almaktadır.
Devlet hibe teşvikleri haricinde, kredi almak istediğiniz tüm bankalar tavuk çiftliği kurmak için, salma tavukçuluk, piliç yetiştiriciliği, organik yumurta tavukçuluğu ve benzeri krediler için faiz, komisyon, dosya masrafı, sigorta vb. giderleri almaktadır. Bu kapsamda hesabınızı iyi yapın ve en uygun kredi veren bankaları tercih edin



GTHB 2017 yılında tavuk çiftliği kuracak olanlara 30 bin lira hibe desteği verdi.
2018 yılında bu destek devam edecek. 


Eğer yaşadığınız bölgenin nüfusu 20 binin altında ise sizde genç çiftçi projesine başvurabilirsiniz.

 Devletin bu teşvikleri haricinde bankalar arasında Akbank, İş Bankası, Şekerbank, Ziraat, QNB Finansbank gibi bankaların Tarım Bankacılığı hizmetlerine başvurabilirsiniz. 






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder